top of page

5 Adımda Yunanistan Vizesi! Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?

  • Yazarın fotoğrafı: Çiğdem Şatıroğlu
    Çiğdem Şatıroğlu
  • 27 Eki 2020
  • 6 dakikada okunur

İtiraf edelim Yunan adaları hepimiz için çok çekici geliyor. Hem yakın olması hem doğası hem de kültürünün bize yakın olması konforlu bir tatil seçeneği olarak iştahımızı kabartıyor :) Çok uzun, çok masraflı planlar yapmamıza da gerek yok, yarım saat 40dk'lık feribot seferleri ile adalarda muhteşem bir gün geçirip geri bile gelebiliyoruz.


Yunanistan hem Avrupa Birliğinde bulunan hem de Schengen bölgesine dahil olan bir ülkedir. Dolayısıyla Yunanistan’dan alacağınız C tipi kısa süreli vizeniz Schengen vizesi olacak ve size diğer Schengen ülkelerine de geçiş yapma fırsatı verecektir. Bu yazımda Yunanistan vizesine bireysel olarak başvurmak isteyenlerin bilmesi gereken tüm detayları ve işlem adımlarını tek tek sırasıyla anlattım.


Peki Kimler Yunanistan Vizesi Almalı?

Bordo pasaport sahibi herkesin seyahat amaçları fark etmeksizin Yunanistan Vizesi alması gerekiyor. Yeşil pasaport, Hizmet Pasaportu ve Diplomatik pasaportu olan kişiler ise pek çok ülkede olduğu gibi Yunanistan’da da kısa süreli (90 günü aşmayan) seyahatleri için vizeden muaf tutuluyor.


Yunanistan Vizesi Başvuru Merkezi Neresidir?

Yunanistan İzmir ve İstanbul Başkonsolosluğu vize başvurularında yetkilendirdiği kurum Kosmos Vize'dir. Kosmos ‘un Türkiye’de pek çok şubesi bulunmaktadır. İkamet ettiğiniz şehire göre Yunanistan Vize Başvurunuzu yapmanız gereken şube farklıdır. Resmi evraklarınızda belirtilen ikametiniz hangi şehir ise onu dikkate almalısınız.


Yunanistan Vize Başvuru Merkezlerinin Yetki Alanları


İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğunun Yetki Alanları: Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak


İzmir Yunanistan Başkonsolosluğunun Yetki Alanları: Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Balıkesir


Ankara Yunanistan Büyükelçiliği Yetki Alanları: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat.


Edirne Yunanistan Büyükelçiliği Yetki Alanları: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ.

Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır? 5 Adımda Yunanistan Vizesi

1. Yunanistan vize başvuru merkezi sisteminden öncelikle Başvuru Formunu doldurun. Daha sonra Randevu Alma ekranından randevunuzu oluşturun.

2. Randevu gününe kadar evrak listenizdeki evrakları hazırlayın.

3. Randevu saatinde Yunanistan vize başvuru merkezinde bulunarak dosyanızı teslim edin ve biyometri işlemlerinizi tamamlayın. Ödemenizi yapın. Size verecekleri başvuru fişini kaybetmeyin.

4. Randevuyu aldığınız Yunanistan Vize Başvuru Merkezi sayfasından Başvurunuzu Takip Edin bölümünden pasaportunuzu takip edin. Başvuru numaranızı size verilen fişin üzerinde bulabilirsiniz.

5. Başvuru takip ekranında pasaportunuzun teslim edilmeye hazır olduğu bilgisini gördüğünüzde tekrardan Yunanistan Vize Başvuru Merkezi’e giderek size vermiş oldukları fiş ve kimliğinizi ibraz ederek pasaportunuzu alın. İyi yolculuklar 😊


Yunanistan Vizesi Evrakları

Yukarıda en özet şekliyle anlattığım Yunanistan vizesi alma adımları 2. Maddede yani evrakları hazırlama noktasında çok stresli bir hal alabilir sizin için. Çünkü dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır ve başvurunun olumlu sonuçlanması bu evraklara bağlıdır. Bu aşamada kendinize güvenmediğiniz bir an gelirse mutlaka bir danışmandan yardım alın derim. Çünkü olumsuz bir sonuç gelirse ödediğiniz hiçbir ücreti size geri vermeyecekler. Yunanistan vizesi alabilecek durumunuz varsa neden boşa harcamış olasınız ki?

Hazırlamanız gereken evrakların bir bölümü tüm başvuru sahiplerinden istenen evraklar olurken diğer kısımları da seyahat amacınıza ve çalışma durumunuza göre detaylanır. Bir Yunanistan vize başvurusu dosyasında yer alan evrakları, en üstte bulunacak başvuru formunuzun altına dizmeniz gereken sırayla bölümlere ayırarak iyice kolaylaştırdım sizin için. Şöyle ki;


1. Başvuru Evrakları (Başvuru formu, Pasaport, Fotoğraf, Dilekçeler)

2. Seyahat Evrakları (Ulaşım ve konaklama rezervasyonları, varsa davetiye ve ekleri, Seyahat sigortanız)

3. Kişinin çalışma evrakları (Banka hesap hareketleri, Sgk işe giriş bildirgesi, Hizmet dökümü, Maaş bordroları,

4. Şirketinin resmi evrakları ( Vergi levhası, ticaret odası kaydı, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri)

5. Kişisel evraklar (Nüfus kayıt örneği, Tarihçeli yerleşim, Yurda giriş çıkış, Protokol belgesi, kimlik fotokopisi, Tapu ruhsat …vs)


Tüm başvuru sahiplerinden istenen ve aynı olan kısımlar: Başvuru evrakları, Seyahat evrakları ve Kişisel evraklar bölümleridir. Bölümlerin detaylarını sonraki yazımda okuyabilirsiniz. Çok detaylı bir şekilde anlattım.

Yunanistan Vize Veriyor mu? Vize Başvuruları Açıldı mı?

Yunanistan vize başvuruları açık. Fakat bugün itibariyle Covid-19 önlemleri kapsamında Türkiye ile olan sınırlarda geçiş yasağı var. Sınırdan geçiş yapabilecek istisnai durumda bulunan kişiler sadece Yunanistan vatandaşları, oturma iznine sahip kişiler ve kamyon şöförleri ‘dir. Yani vize alsanız da şimdilik Yunanistan’a geçemiyorsunuz ☹ (Edit 28.06.2022: Geçiş yasakları uzun bir süredir kaldırıldı bildiğiniz üzere)


Yunanistan Vize Türleri

Yunanistan Turistik Vize: Turistik amaçla yapacağınız seyahatleriniz için Turistik Vize olarak başvurmalısınız. Bu kategoride dosyanıza ekleyeceğiniz seyahat evraklarınız otel rezervasyonu, uçak bileti, feribot bileti gibi seyahat planınızda belirttiğiniz tarihler ile örtüşecek ulaşım/konaklama belgeleridir.

Yunanistan Ticari Vize: Seyahatinizin amacı firma ziyareti, fuar katılımı, toplantı, kongre gibi bir etkinlik ise Ticari Vize olarak başvurulması gerekir. Ekleyeceğiniz seyahat evrakları ise orada yapacağınız görüşmenin detayını yazan bir firma davetiyesi, fuara gidiyorsanız fuar giriş bileti veya katılım belgeleri gibi seyahati kanıtlayıcı evraklardır.

Yunanistan Ziyaret Vizesi: Yunanistan’da bulunan bir arkadaş veya akrabanızı ziyaret amaçlı gidiyorsanız Aile & Arkadaş ziyareti vizesi ’ne başvurabilirsiniz. Seyahat evraklarınıza Yunanistan’daki yakınınızdan alacağınız davetiyeyle birlikte kendisinin pasaport görüntüsünü, orada vize ile kalıyorsa vize görüntüsünü, oturumu varsa oturumunun görüntüsünü koymanız gerekiyor.

Yunanistan Transit Vize: Yunanistan üzerinden aktarma yaparak farklı bir ülkeye geçecekseniz transit vize almanız gerekiyor. Transit vize için de yine randevu alıp diğer vize tiplerindeki tüm evrakları hazırlayarak başvuru yapmanız gerekiyor. Bu kadar zahmetten sonra Turistik Schengen olarak başvurmanızı tavsiye ederim.

Yunanistan’a yerleşmek için oturum almak istiyorsanız 90 günden fazla kalacağınız için D tipi vizeye başvurmalısınız. Bu da Aile birleşimi, Çalışma veya Eğitim vizesi şeklinde olabilir.

Yunanistan Aile Birleşimi Vizesi: Yunanistan’da yaşayan eşinizin yanına taşınmak istiyorsanız eşinizin evrakları ve evliliğinizi kanıtlayıcı evraklar ile birlikte başvurmanız gerekiyor.

Yunanistan Çalışma Vizesi: Çalışma vizesi alabilmek için Yunanistan’da bir iş bulmuş, iş sözleşmesi yapmış olmanız gerekli -ki Yunanistan’daki şirketinizden gelecek evraklarla birlikte siz burda başvuru yapabilesiniz.

Yunanistan Eğitim Vizesi: Yunanistan’da üniversite okuyacaksanız, 90 günden fazla süren bir kurs, eğitime katılacaksanız Eğitim Vizesi olarak başvurmanız gerekiyor. Bunun için kayıtlı olduğunuz eğitim kurumunda kabul belgenizin gelmiş olması ödeme dekontlarınızın bulunması gerekli.


Yunanistan Vizesi Ücreti (2020)

90 günden kısa C tipi Yunanistan Schengen vizelerinin harç bedeli 80 Euro’dur. Buna ek olarak bir de Yunanistan vize başvuru merkezine koordinasyon bedeli olarak başvuruda 20 Euro ödersiniz. Eşi Avrupa Birliği’ne üye devletlerden birinin veya İsviçre Devleti’nin vatandaşı olan kişiler ve 0-18 yaş arası çocukları vize harcı ödemekten muaftır. Bu ücretler başvuru merkezinde nakit ve Euro olarak tahsil edilir. Vize başvurunuz reddedilirse ücretler iade edilmez. Konsolosluk bu ücretleri değerlendirme yapmak için aldığından vize basmaya uygun görmemişse değerlendirmesini yapmış sayılır. Bu yüzden iade etmez. Vizenin süresi konusunda karar konsolosluğa aittir. Siz uzun süreli rica edebilirsiniz dilekçenizde ve buna uygun seyahat evrakları da sunabilirsiniz. Konsolosluk bunu göz önünde bulundurur ve verebilir veya vermez.


Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar? (2020)

Yunanistan vize başvurularının değerlendirme süresi konsolosluk tarafından 15 iş günü olarak beyan edilmektedir. Fakat uygulamada 2 günde sonuçlanan vize başvuruları olduğu gibi 15. Günü dolduran başvurular da olabilmektedir.

Bu süre konsolosluğun yoğunluk durumuna, resmi tatillere denk gelme durumuna, başvuru sahiplerinden istenebilecek ek evraklara veya konsolosluğun mülakat talebinde bulunmasına kadar pek çok etkene göre değişmektedir. Bu yüzden Yunanistan seyahatinizin riske girmemesi için gecikmeden, seyahatinizden en az 1 ay önce yapın.

Yunanistan Vize Reddi

Yunanistan vize başvuruları pek reddedilmez, almak kolaydır gibi bir imaj oluşmuş olsa da aslında bu pek doğru değil. Yunanistan vize başvuruları da pek çok sebeple reddedilebiliyor. Resmi ret sebebi pasaportla birlikte verilen ret mektubunda bildirilmektedir. Örnek vermek gerekirse; Dosya evraklarındaki tutarsızlıklardan dolayı seyahatin inandırıcı bulunmaması, sunulan evrakların sahte veya eksik olması, Yunanistan’dan ayrılınmayacağına dair bir izlenim bırakılmış olması, maddi durumun yetersiz görülmesi, yapılan güvenlik incelemesinde riskli bir durum görülmesi gibi sebepleri sayabiliriz. Ret durumunda başvuru yaptığınız evrakların hiçbiri geri verilmez. Yeni bir başvuru yapmak isterseniz tüm evrakları yeniden hazırlayıp ret mektubunuzda belirtilen gerekçeyi de geçersiz kılacak kanıtlayıcı evraklarınızla birlikte en baştan başvuru yapmanız gerekiyor.


İtiraz etme hakkına da sahipsiniz ama açıkçası bu tip itirazların olumlu sonuçlandığı pek görülmüş bir durum değil. Yine de itiraz edeceğim derseniz ıslak imzalı dilekçenizle beraber direkt konsolosluğa ve bizzat gitmeniz gerekiyor. Telefonla veya mail atarak itiraz edemiyorsunuz.


Yunanistan Vizesi Hakkında Çok Sorulanlar

  • Yunanistan arabamızla tatile en çok gitmek istediğimiz ülkedir sanırım. Aracınızla gitmek istiyorsanız seyahat evraklarınıza aracınızın ruhsat fotokopisini, yine aracın yeşil sigortasını ve beynelmilel ehliyetinizi eklemeniz yeterli. Kullanacağınız araç başkasına ait ise o kişiden size vekalet vermesini istemelisiniz.

  • Yunanistan’dan aldığınız kısa süreli vizenizle Schengen bölgesindeki tüm ülkelere seyahat edebilirsiniz. Bu yüzden pek çok kişi birden çok ülkeyi kapsayan seyahatlerinde Yunanistan’ı kolay vize veren ülke konumunda da gördükleri için Yunanistan’dan başvuru yapıyorlar. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Mesela Yunanistan seyahat planınızda en uzun süre kaldığınız ülke olarak görünmüyorsa olumsuz sonuç alabilirsiniz. Planınızda en uzun süre kaldığınız ülkeden başvurmanız, eğer gün sayıları eşit ise ilk giriş yapacağınız ülkeden başvurmanız gerekiyor. Ayrıca yine bu amaçla adalara bir kere giriş-çıkış yapıp vize süresinin çoğunu farklı ülkede geçiren kişiler bir sonraki Yunanistan vize başvurusunda olumsuz bir sürprizle karşılaşabilir. Vizenizi kurallarına uygun kullanmalısınız.

  • Yunanistan’ın yaz dönemlerinde verdiği kapı vizesi ile Schengen ülkelerine girilemiyor. Çünkü bu vize Schengen vizesi değil. Kapı vizesi sadece alındığı Yunan adası için kullanılabilir ve süreleri çok kısadır.


Yunanistan vizesi ile ilgili genel bilgileri ve püf noktalarını paylaştığım bu yazımı faydalı bulduysanız beğenip paylaşarak başkalarının da faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Bana da destek olmuş olursunuz :) Sorularınız yada güncel tecrübeleriniz varsa yorum kısmında bizimle paylaşmanız çok iyi olur!


Sonraki yazıda görüşmek üzere :)


Comments


bottom of page